SSL Nedir?

SSL Nedir?

SSL Nedir?, SSL (Secure Sockets Layer); Güvenli Soket Katmanı anlamına gelmektedir. İnternet kullanıcılarının web sitelerinde paylaştığı kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerin korunması için tasarlanan SSL; şifrelemeye dayalı bir sertifika sistemi olmaktadır.

SSL, web sitelerinin içeriklerinin depolandığı sunucular ile internet kullanıcıları arasında, şifrelenmiş bir bağlantı oluşturmak için kullanılan bir güvenlik çözümüdür.

SSL Nedir? sorusu; web sitelerinin güvenliğini önemseyenlerin sorması gereken önemli bir soru. Bugün, Google sıralamalarına olan etkisi de göz önüne alındığında SSL’in önemi bir hayli artmakta.

SSL’in amacı; sunucu ile tarayıcı (Chrome, Mozilla Firefox veya Safari gibi bir web tarayıcısı) arasında iletilen tüm verilerin gizli ve güvenilir kalmasını sağlamak. Böylece hassas bilgilerin korumasız bir protokol üzerinden aktarılması engelleniyor ve SSL sertifikasına sahip olan siteler siber suçluların hedefi olmaktan çıkıyor.

Peki bir web sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığını nereden anlaşılır?

Bir web sitesi SSL ile korunuyorsa, adres çubuğunda kilit simgesi görünür.

Kilit simgesine tıklandığında SSL sertifikasını veren otorite ve web sitesi sahibinin kurumsal adı, ilgili çerezler gibi bilgiler öğrenilebilir. Bilindiği gibi Google Chrome, Safari vb.  tarayıcılar son yıllarda SSL sertifikasına sahip olmayan siteleri “güvenli değil” şeklinde etiketlemekte; bu da itibar kaybına ve hemen çıkma oranlarının artmasına neden oluyor. Peki Hostyonel olarak web sitelerinizde ücretsiz SSL sertifikası tanımladığımızı biliyor muydunuz?

Chrome’da bir sayfayı açmış olduğunuzda adres çubuğunda aşağıdaki simgelerden birini görünür. Simgeleri tıkladığınız da ise“Bağlantı Güvenli”, “Sertifika Geçerli”, “Bu Siteye Bağlantınız Güvenli Değil” gibi uyarılar gösterilir.

  • Güvenli (Sitede paylaştığınız bilgiler SSL ile şifrelenerek aktarılır)
  • Bilgi / Güvenli değil (Sitede paylaştığınız bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçebilir)
  • Güvenli değil / Tehlikeli (Mümkünse siteyi kullanmayın) 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir